Ціна на каву: скільки львів’яни готові витрачати за напій
Гості Львова та й самі містяни асоціюють місто Лева з кавою. Щоденний попит на каву зумовив відповідну пропозицію на каву та різноманіття цього напою. Де найчастіше львівʼяни куштують каву, скільки готові за неї платити та що формує ціну ?
З кожним роком мешканці Львова та його гості спостерігають за стабільним ростом цін на каву. У деяких закладах цінник на найпопулярніше капучино давно уже переріс позначку у 100 гривень.
Проте якою би ціна не була, здається, що попит на кофеїнові напої ніколи не зменшиться, адже за останні два роки українські кав’ярні збільшили свій середній виторг на третину, а відвідуваність таких закладів зросла на 10%.
Студентка Марта нам розповіла, що полюбляє пити каву вдома, проте бувало, що й доводилось платити близько 120 гривень за філіжанку у закладі. Також дівчина вважає, що перш за все ціна має відповідати якості, а висока вартість може говорити про цінність зерна.
“Також впливає і оренда. Очевидно, що якщо заклад у центрі, то оренда і ціна буде дорожчими. Так на ціну впливає і кількість працівників, які працюють у закладі”, – пояснює свою думку Марта.
Львів’янка Олена обожнює каву і п’є її досить часто і багато. Вважає, що ціни у місті є надто високими, тому надає перевагу куштувати власно приготовлений напій удома.
Про ріст цін на каву ми поговорили й з бариста Мариною. Вона пояснила, що ціна дуже залежить від зерна, а саме від його врожайності у рідних регіонах. Також націнку створюють й самі фірми, що обсмажують зерно, які поставляють вже готове до використання зерно у заклади.
“Все дорожчає. Саме виробництво, обсмажування, електрика, що завгодно. Тому, якщо хочете пити якісну каву, вона не може коштувати 10 гривень”, – розповіла Марина.
Більше про ціноутворення на кавові напої у закладах ми розпитали у керівника однієї з популярних львівських кав’ярень. Максим працює у кавовій сфері вже майже 8 років. За його словами, вартість напою дуже залежить від імпорту сировини – зелених зерен, від оплати праці, оренди та електроенергії.
“Ще ми бачимо такі ціни через дуже високу вартість обладнання. Одна хороша еспресо машина, яка варитиме стабільно смачну каву, коштує в середньому від 300 до 500 тис гривень. Але є й техніка за мільйон”, – пояснює Максим.
Відомий львівський художник Ігор Біликівський під час розмови зізнався, що завжди перед роботою заходить у Вірменку, де купує, на його погляд, найароматнішу каву у Львові за 76 гривень. На питання, чи дорого це, відповідає, що платить за якість і неповторний смак.
“Тут не варто сперечатися і говорити чи це дорого, тут говориться про те, що воно є якісне, смачне, воно мені подобається. Якщо воно є добре, то ціна вже є на другому плані”, – розповідає пан Ігор.
Отож, як бачимо, львів’яни готові платити за справді смачну філіжанку кави в улюбленому закладі, проте лишаються й ті, хто надає перевагу дешевій проте близькій каві у дома.
Аналізував ринок львівської кави Дарій Грищук
Як у Львові роблять ялинкове лате з додаванням шишкового сиропу – дивіться у ВІДЕО