Ціна на каву: скільки львів’яни готові витрачати за напій

Поділитись

Гості Львова та й самі містяни асоціюють місто Лева з кавою. Щоденний попит на каву зумовив відповідну пропозицію на каву та різноманіття цього напою. Де найчастіше львівʼяни куштують каву, скільки готові за неї платити та що формує ціну ?

 З кожним роком мешканці Львова та його гості спостерігають за стабільним ростом цін на каву. У деяких закладах цінник на найпопулярніше капучино давно уже переріс позначку у 100 гривень.

Проте якою би ціна не була, здається, що попит на кофеїнові напої ніколи не зменшиться, адже за останні два роки українські кав’ярні збільшили свій середній виторг на третину, а відвідуваність таких закладів зросла на 10%.

Студентка Марта нам розповіла, що полюбляє пити каву вдома, проте бувало, що й доводилось платити близько 120 гривень за філіжанку у закладі. Також дівчина вважає, що перш за все ціна має відповідати якості, а висока вартість може говорити про цінність зерна.

“Також впливає і оренда. Очевидно, що якщо заклад у центрі, то оренда і ціна буде дорожчими. Так  на ціну впливає і кількість працівників, які працюють у закладі”, – пояснює свою думку Марта.

Львів’янка Олена обожнює каву і п’є її досить часто і багато. Вважає, що ціни у місті є надто високими, тому надає перевагу куштувати власно приготовлений напій удома.

Про ріст цін на каву ми поговорили й з бариста Мариною. Вона пояснила, що ціна дуже залежить від зерна, а саме від його врожайності у рідних регіонах. Також націнку створюють й самі фірми, що обсмажують зерно, які поставляють вже готове до використання зерно у заклади.

“Все дорожчає. Саме виробництво, обсмажування, електрика, що завгодно. Тому, якщо хочете пити якісну каву, вона не може коштувати 10 гривень”, – розповіла Марина.

Більше про ціноутворення на кавові напої у закладах ми розпитали у керівника однієї з популярних львівських кав’ярень. Максим працює у кавовій сфері вже майже 8 років. За його словами, вартість напою дуже залежить від імпорту сировини – зелених зерен, від оплати праці, оренди та електроенергії.

“Ще ми бачимо такі ціни через дуже високу вартість обладнання. Одна хороша еспресо машина, яка варитиме стабільно смачну каву, коштує в середньому від 300 до 500 тис гривень. Але є й техніка за мільйон”, – пояснює Максим.

Відомий львівський художник Ігор Біликівський під час розмови зізнався, що завжди перед роботою заходить у Вірменку, де купує, на його погляд, найароматнішу каву у Львові за 76 гривень. На питання, чи дорого це, відповідає, що платить за якість і неповторний смак.

“Тут не варто сперечатися і говорити чи це дорого, тут говориться про те, що воно є якісне, смачне, воно мені подобається. Якщо воно є добре, то ціна вже є на другому плані”, – розповідає пан Ігор.

Отож, як бачимо, львів’яни готові платити за справді смачну філіжанку кави в улюбленому закладі, проте лишаються й ті, хто надає перевагу дешевій проте близькій каві у дома.

Аналізував ринок львівської кави Дарій Грищук

Як у Львові роблять ялинкове лате з додаванням шишкового сиропу – дивіться у ВІДЕО

YouTube player

 

 

Контент Медіа
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.