Історія українського “шампанського” – ігристого вина

Поділитись
Вже сьогодні увечері, попри третій рік війни в Україні, яку повномаштабно проти нашої країни почала країна агресорка росія 24-го лютого 2022 року, чимало українців піднімуть келих ігристого вина, яке ми за звичкою називаємо “шампанським”. Хоча насправді шампанським називають лише те вино, яке виготовлено у Франції. 
 
Виробляли якісне біле ігристе і в Україні.
 
У 1899 році німецький інженер Едмунд Фарке заснував у Бахмуті алебастрові заводи, які швидко досягли успіху. Видобуток гіпсу для виробництва сформував ціле підземне місто з унікальним мікрокліматом, що згодом стало основою для виноробства.
 
Підземні галереї Бахмута виявилися ідеальними для виробництва ігристого вина, і в 1950 році було ухвалено рішення про створення заводу.
 
У гіпсових штольнях провели масштабні роботи, встановили обладнання і вже в 1954 році випустили перші 500 тисяч пляшок ігристого.
 
Це вино, яке тоді називалося “Совєтскоє шампанскоє”, було в СРСР дефіцитом і продавалося в першу чергу партійному керівництву.
 
Артемівське ігристе витримували в пляшках протягом трьох років, дотримуючись класичного методу, як в Шампані. У штольнях пляшки регулярно перекладали вручну, щоб уникнути осаду.
 
З проголошенням незалежності України завод став випускати ігристі вина під власними брендами – «Артемівське» та «Крим». Наразі виробництво переміщено до Одеської області. Завод здебільшого зруйновано. А якість і смак теперішнього “Артемівського” зовсім не те, що було раніше. 
 
На фото – ігристе зберігається у підземних галереях Бахмута за методом мадам Кліко.
YouTube player