Історія українського “шампанського” – ігристого вина

Поділитись
Вже сьогодні увечері, попри третій рік війни в Україні, яку повномаштабно проти нашої країни почала країна агресорка росія 24-го лютого 2022 року, чимало українців піднімуть келих ігристого вина, яке ми за звичкою називаємо “шампанським”. Хоча насправді шампанським називають лише те вино, яке виготовлено у Франції. 
 
Виробляли якісне біле ігристе і в Україні.
 
У 1899 році німецький інженер Едмунд Фарке заснував у Бахмуті алебастрові заводи, які швидко досягли успіху. Видобуток гіпсу для виробництва сформував ціле підземне місто з унікальним мікрокліматом, що згодом стало основою для виноробства.
 
Підземні галереї Бахмута виявилися ідеальними для виробництва ігристого вина, і в 1950 році було ухвалено рішення про створення заводу.
 
У гіпсових штольнях провели масштабні роботи, встановили обладнання і вже в 1954 році випустили перші 500 тисяч пляшок ігристого.
 
Це вино, яке тоді називалося “Совєтскоє шампанскоє”, було в СРСР дефіцитом і продавалося в першу чергу партійному керівництву.
 
Артемівське ігристе витримували в пляшках протягом трьох років, дотримуючись класичного методу, як в Шампані. У штольнях пляшки регулярно перекладали вручну, щоб уникнути осаду.
 
З проголошенням незалежності України завод став випускати ігристі вина під власними брендами – «Артемівське» та «Крим». Наразі виробництво переміщено до Одеської області. Завод здебільшого зруйновано. А якість і смак теперішнього “Артемівського” зовсім не те, що було раніше. 
 
На фото – ігристе зберігається у підземних галереях Бахмута за методом мадам Кліко.
YouTube player
Контент Медіа
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.