Кутя, узвар, пампухи – що ставлять на стіл українці у Святвечір
Сьогодні, 24-го грудня, Святвечір, або як його ще називають Надвечір‘я Христове.
Однією з найдавніших українських різдвяних традицій є Свята Вечеря. На святвечірньому столі має бути 12 пісних страв. За однією з версій, число 12 символізує число апостолів.
Святий вечір — особливий вечір, адже за церковними традиціями, очікується народження Ісуса Христа. Різдву передує Пилипівський піст.
У цей вечір зазвичай проводять у родинному колі, в атмосфері любові і доброзичливості. В ніч перед Різдвом у храмах розпочинається вечірня служба.
В Україні на Святвечір є також і народні традиції, а також 12-ть пісних страв, які ставлять на стіл українці.
Кутя — важлива страва на Святвечір. Є традиція куштувати по черзі кутю та обмінюватися словами примирення та прощення.
Найголовнішою з 12 страв на Святвечір є кутя. Саме з неї починали трапезу. Готували кутю з обмолотої пшениці, яку товкли в макітрі. Так знімалася верхня тоненька плівка, але саме зерно не пошкоджувалося. Інколи додавали рис або ячмінь. Обов’язковими інгредієнтами вважалися: мед, варення та сухофрукти.
Зерно означало для наших предків означало життя, багатство, достаток. А мед був символом Божого слова, чистоти, християнської віри. Також до куті обов’язково додавали мак – символ невинно пролитої крові, мучеництва.
Після того, як кожен член сім’ї спробує всі 12 страв на Святий вечір, кутю залишають на всю ніч, щоб її покуштували душі померлих пращурів. Адже сама страва – символ єднання світу живих зі світом мертвих.
Також традиційно мають стояти на столі на святу вечерю 12 пісних страв. Вважається, що має бути й риба. Для українців більшу частину столу традиційно складають вареники з різноманітними начинками.
З 12 страв на Святу вечерю узвар вважається другим за популярністю після куті.
Це символ нового життя, народження, яке було дароване людині Богом. Узвар готували з сухофруктів та чистої джерельної води. Остання, зі свого боку, символізувала очищення тіла та душі. Також до напою обов’язково додавали мед.
Однією з 12 страв на Святвечір був пісний борщ. Готують його лише з овочів та заздалегідь заквашеного кваса з буряка. Саме тому страва виходить насиченою та має темно-червоний колір. Саме через це борщ здавна вважався символом крові невинних дітей, яких вбив цар Ірод в Вифлеємі.
Капусняк ще одна з 12 страв на Святий вечір, що була дуже популярною серед українців. Готується з квашеної капусти, яка символізує простоту, міцність і єдність навколо Ісуса Христа.
Карачун, калач або хліб є символом смерті та подальшого воскресіння. Наші предки пояснювали це тим, що зерно спочатку кидають у землю, де воно “помирає”, а потім проростає та дає плоди (тим самим «воскресаючи»).
Риба (Чому символом Ісуса Христа є риба )взагалі завжди вважалася символом християн.
Три переплетені рибини або рибина з трьома головами символізує Святу Трійцю. Тому в списку 12 страв на Святий вечір вона обов’язково присутня.
Три рибини з однією головою – символ єдності Пресвятої Трійці (Бога Отця, Бога Сина, Бога Духа Святого).
Риба вільно плаває у водоймах. Так і християни починають повноцінно жити лише після купання в свяченій воді. Навіть першою монограмою Ісуса Христа був знак риби, тому що грецька абревіатура імені Спасителя (ІХТІОС) перекладається як «риба» .
Квасоля і горох вважається у християн символом Божої весни, відродження. Також вона символізує єдність всіх членів сім’ї, які зібралися за одним столом для святкування Різдва Христового.
Голубці з пшоном – одна з 12 страв на Святий вечір, сама назва якої співзвучна з «голубом» – символом Святого Духа, який несе Божу любов до людей. А в усьому світі голуб символізує мир, спокій та приязнь.
Читайте також: чи сміявся Ісус Христос ?